EFT en de modderplas

by Aukje in verdieping at 24 november 2015

EFT en de modderplas!

 

Afgelopen week loop ik met de kleinkinderen naar huis. Het is herfst en het heeft al een poosje niet geregend. De wind waait hard en de bladeren dwarrelen omhoog om vervolgens weer een plekje te vinden op de stoep. Wat is er leuker voor mijn kleindochter van drie jaar om er tegen aan te schoppen, erop te stampen en het leuke, krakende geluid te horen! Je wordt er helemaal vrolijk van en dan …. jammer …. onder de bladeren zit een diepe plas met modder en haar voetjes verdwijnen onmiddellijk in de natte blubber. ‘Mijn mooie blauwe stoere schoenen zijn nat!!’ en ze barst in tranen uit. Luid huilend en ontroostbaar lopen we verder terug naar huis. ’s Avonds wordt het verhaal in geuren en kleuren verteld aan opa, die terugkomt van zijn werk: ‘ik moest heel hard huilen. Heb je dat gehoord?’ Als opa teruggeeft dat hij heel ver weg is geweest en het dus niet gehoord heeft, gaat ze door: ‘heb je het heel zachtjes gehoord?’. Een prachtige illustratie van ‘gehoord willen worden’, het is belangrijk voor haar! Opa moet haar verdriet zien.

Tijdens de basisopleiding EFT (Emotionally Focused Therapy), die ik twee weekenden in november heb gevolgd, wordt deze behoefte aan veilige, emotionele verbondenheid in relaties als uitgangspunt genomen. ‘Zie me als ik verdriet heb, als ik boos ben, als ik stil ben, als ik klaag en zeur … ik heb je nodig’! Jouw troost, jouw geruststelling, jouw koestering. EFT richt zich op het versterken van die emotionele band door te leren openstaan, ontvankelijk zijn en af te stemmen op elkaar. ‘We leven onder de bescherming van elkaar’, is een Keltisch gezegde. Nee, zo anders zijn we als volwassenen niet, het is als bij een kind van drie jaar. Wanneer we in ‘onze modderplas’ stappen hebben we elkaar hard nodig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Supervisie en coaching bij werk en zingevingsvragen