Het meest persoonlijke is het meest universele ….

by Aukje in verdieping at 7 oktober 2015

In NRC-next van 17 augustus j.l. lees ik een nieuwsbericht over Stichting Bootvluchteling. Een vrijwilliger in Griekenland vertelt:

‘Vrijdag kwamen er op verschillende plekken tegelijk boten aan; ik ging in mijn eentje naar een boot met vijftig mensen, veel kinderen. De boot lag nog voor de kust en liep in de hectiek vol met water. Er was niemand om de kinderen uit de boot te halen. Acht mensen van de pers stonden op een afstandje te kijken, deden niets. Gelukkig liep het goed af. Maar toen ik het strand op liep moest ik wel huilen. Toen kwam er een Syrische vrouw naar me toe, ook rond de dertig. ‘Waarom huil je?’, zei ze. Ze sloeg haar armen om me heen. Toen hebben we daar samen zo gestaan en even heel hard gehuild’.

Twee vrouwen met heel verschillende verhalen uit verschillende culturen ontmoeten hier elkaar. Helper en geholpene: wie heeft welke rol? Op dat strand is het van geen enkel belang: in het persoonlijke, het menselijke vinden zij elkaar. Samen hun verdriet en geluk kunnen delen in omarming.

Het meest persoonlijk, het meest universeel.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Supervisie en coaching bij werk en zingevingsvragen